O meni

“Da bi odletio bilo kamo brzinom misli – reče – moraš početi od spoznaje da si već stigao na željeno mjesto.”

-Richard Bach, Galeb Jonathan Livingston

freelance fotograf Ivan Vukušić na snijegu preko jaja
logo
Ivan Vukušić

Rođen sam 23. ožujka 1978. godine u Gornjoj Kladi u velebitskom Podgorju, a djetinjstvo sam proveo na relaciji Gornja Klada – Zavižan. Osnovnu školu završavam u Svetom Jurju, a srednju u Zagrebu.

Za vrijeme Domovinskog rata bio sam dječak, ali nakon odsluženog vojnog roka u Puli i Rijeci 1997., kao perspektivan vojnik, upućen sam na selektivnu obuku 1. hrvatskog gardijskog zdruga koju sam uspješno završio.

Sretno sam oženjen obiteljski čovjek i otac dvoje djece, kod kojih se i sada već da naslutiti ćaćino izvrsno oko, višestruka kreativnost i podgorska stamenost.

Radim kao meteorološki motritelj na najvišoj i Glavnoj meteorološkoj postaji Zavižan (1.594 metara nadmorske visine) gdje sam napravio i svoje prve fotografije pod mentorstvom oca Ante. Od svog bogatog fundusa fotografija, najviše sam ih napravio upravo na Zavižanu.

Kao i otac Ante, svoje dječačko zurenje u oblake pretvorio sam u profesiju nastavljajući treću generaciju Vukušića, meteoroloških motritelja na Zavižanu. Ne samo da sam od oca naslijedio ljubav prema poslu, već sam naslijedio i ljubav prema prirodi te ljudima, ali i dobro fotografsko oko. Stoga mi je fotoaparat uvijek pri ruci i hvata mnoge trenutke za vječnost.

Fotografijom se bavim amaterski od najranijih dana uz savjete oca Ante čije su fotografije, uz ostalo, izašle i u najprestižnijem časopisu na svijetu „National Geographic“.

Dosad sam imao puno izložaba svojih fotografija samostalno i u grupi autora te sam dobitnik više nagrada i priznanja za svoj rad. Radove objavljujem povremeno i u kalendarima DHMZ-a te u kalendaru Gorske službe spašavanja Hrvatske na stranicama DHMZ-a. Fotografirao sam gotovo sve fotografije za knjigu “Narodne nošnje župe Samobor” gdje sam pomogao ovjekovječiti hrvatsku kulturnu baštinu toga kraja.

Radim sve vrste fotografija, a najdraže su mu one netaknute prirode, na samom Vrhu Hrvatske.